The Courtyard House by Studio Junction



Courtyard-house-architecture-design

Courtyard house architecture design

The Courtyard House is a residence converted from a contractor warehouse by the Canadian architects in Studio Junction.

It is located in an industrial neighborhood in Toronto. The clients are actually a couple of architects form the studio who want to turn this old building into a home for them and their two children.

Livable area courtyard design

Livable-area-courtyard-design

Livable area courtyard design

Converting a place that has been built to serve completely different function into a livable space is not an easy task. In this unfriendly neighborhood the architects look for more privacy and safety for the children while trying to invite nature in. This is achieved by turning the building into a small world that is less open to the streets and more open to nature itself. The use of natural materials like wood for the building and stone for the outdoor spaces help enhance that feeling.

Terrace of house in Toronto

Terrace-of-house-in-Toronto

Terrace of house in Toronto

The warm interior invites in while the green sunny atmosphere in the courtyard and terrace make you want to spend all your day in the open. The house can be divided into two parts built in separate volumes: living area and office space. The living area has two floor levels. The ground floor provides entrance to both parts of the house.

Hardwood kitchen and dining area

Hardwood-kitchen-and-dining-area

Hardwood kitchen and dining area

Upon entering the building through the main entry you walk into a small entrance hall before entering the open space room that unites a small office area, kitchen, dining room and living room. The place opens to a big sunny courtyard placed between the two volumes of the house.

Children bedroom interior design

Children-bedroom-interior-design

Children bedroom interior design

The upper level has an interesting floor plan containing the bedrooms, bath and laundry room. It also has an open terrace with a lot of glazing. Some of it is used to shed light over the office area located underneath it. Both the terrace and the courtyard are a great place for the children to play and for the parents to rest in the outdoors while actually being surrounded by their house, it is a unique mixed feeling of nature’s touch and home’s coziness.
Text by K.H.Hristova

 Open office area made of hardwood

Open-office-area-made-of-hardwood

Open office area made of hardwood

Wooden interior house by Studio Junction

Wooden-interior-house-by-Studio-Junction

Wooden interior house by Studio Junction


Published by Dimitar Dimitrov in
Architecture