Stylish Low Maintenance Architecture Mimics its Natural Setting



Stylish Low Maintenance Architecture Mimics its Natural Setting

Low maintenance architecture - Summer House

Modern Summer House on the island of Skåtøy.by Filter Arkiteketer of Oslo

This stylish contemporary summer house is located on Skåtøy, an island in the beautiful Kragerø archipelago, on Norway’s south coast.

This is an exciting project which required a total rebuild on the footprint of an older residence.  The original 1940’s house wasn’t worth salvaging as its main structure had been eaten away by dry rot.  The new low maintenance architecture is clearly modern in form, but in many ways its structural elements mimic the natural environment.

Eco Friendly Low Maintenance Architecture

Low maintenance architecture - Summer House

The owner of this house wanted ‘Filter’ to design a summer retreat that was constructed using low maintenance architecture techniques and materials.  In the quest to fulfill this part of the brief the resulting structure also echoes the rocks and flora that are typical of the island’s natural terrain.  The roof covering is of sedum which is good looking and durable.  It is also extremely ecologically friendly and provides fantastic protection against the heat in summer and sedum’s insulating qualities conserve warmth during colder seasons.  The main structure of the cottage is of traditional dry stone walls combined with untreated timber cladding.  The former building technique is remarkably resilient against the elements and needs minimal attention to keep its good looks.  Secondly, the untreated timber ‘weathers’ naturally with its beauty enhanced over time by the natural action of the seasons.  Although the structure of the house is simply geometric the materials used soften its appearance and help it to blend in with the rocky coastal setting.

Low Maintenance Architecture Maximizes Enjoyment of the Coastal Setting

Low maintenance architecture - Summer Stone House

As is often the case, the owner of this delightful retreat wanted a structure that minimized the barriers between the interior and the exterior.  The main reason for building in this stunning location is the fabulous views and having places outside to enjoy everything the location has to offer.  However, the challenge presented to the architects was also to provide privacy so the exterior terraces of the holiday retreat are also a sanctuary away from the gaze of uninvited attention.  Access to the views was achieved by positioning the main entrance and living areas towards the communal pier.  Although the more public living rooms benefit from generous fenestration looking out on to the stunning scenery, the clever arrangement of two intersected volumes provides  a private area on the upper level for relaxing outdoors which connects to a further secluded terrace on the lower level. In this way the intelligent composition of the low maintenance architecture is both open and private at the same time.

by Jaz

Low maintenance architecture - Summer Stone House

Summer stone house in Norway

Minimalist interior design

Modern interior design - Living room in the summer house

Modern interior design - Living room in the summer house

Wall decoration and furniture

Kitchen design

Bedroom design - wooden walls

Wardrobe clea minimalist design - bedroom

Kids bedroom

House design plans

House design plans

House design plans House design plans

House design plans

House design plans

House design plans

House design plans

House design plans


Published by Minimalist in
Architecture Interior Design